"When people ask: why are you vegan, perhaps the question should be: why aren't you?"

sobota, 5 marca 2011

Grilowane gruszki i puree z mango podane na postumencie z kaszy kuskus

Propozycja prostego deseru na dziś: grillowane gruszki i puree z mango podane na postumencie z kaszy kuskus.

 Gotujemy szklankę mleka sojowego z kawałkami skórki z cytryny i łyżeczką cukru. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia, wsypujemy pół szklanki kaszy kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie redukujemy ocet balsamiczny żeby uzyskać gęsty sos, grillujemy gruszki (położyłem je na rozgrzanej suchej patelni na kilka chwil) i rozdrabniamy mango np. przy pomocy blendera.Dodałem kilka kropli soku z cytryny.

Formujemy postumencik z kaszy kuskus,nakładamy puree z mango i ustawiamy gruszki. Na wierzch rzuciłem wyłowione z mleka kawałki skórki z cytryny. Dodajemy odrobinę sosu balsamicznego i voila!

9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To twoje jedzonko zawsze się tak pięknie prezentuje, że cieknie mi śłinka. Otwórz wegańską knajpę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że po ostatnim przepisie już mnie nie zaskoczysz ale się myliłam! Pyszne! Pokazałabym Twój przepis, wszystkim osobom, które pytają się mnie czy nie znudziła mi się jeszcze soja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój drogi,uważam,że pracując w księgarni marnujesz talent.Pokaż to komuś,może coś z tego wyjdzie :)Nie jeden dobry kucharz tak zaczynał.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow robi wrażenie :)
    Ale postument (chociaż wiem że to profesjonalna i odpoiwednia nazwa) za bardzo kojarzy mi się z Ćwierciakiewiczową i jej "kwiczołami w auszpiku na postumencie" które to danie nieodmiennie wywoływao u mnie ataki śmiechu kiedy tylko widziałam książkę u mojej Mamy ;) jednak gruszka i mango wyglądaja znacznie lepiej na postumencie niż biedny kwiczoł w auszpiku!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne zdjęcie! Zapraszamy do nas :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogromnie mi się podoba postument i wszystko co na nim tak pięknie ustawiłeś! Brawo:)
    No i naprawdę masz talent - zgadzam się z Anonimowym!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo seksowny ten deser :D

    OdpowiedzUsuń