"When people ask: why are you vegan, perhaps the question should be: why aren't you?"

piątek, 13 stycznia 2012

Szybkie ciasto bananowe

Głosowanie na blog roku trwa a tymczasem z piekarnika w szybkę puka ciasto bananowe. Lubimy ten przepis, ponieważ nie zawiera trudno dostępnych składników. To Ola się w nim specjalizuje :) Niestety nie pamiętam, gdzie go znaleźliśmy.

- 4 banany
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

w wersji "na bogato" czekolada, orzechy, kako...

Banany można rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Następnie należy dokładnie wymieszać
z pozostałymi składnikami i przełożyć do formy. Piec około 30-40 minut w 180 stopniach (w zależności od tego, czy pieczecie w płaskiej formie, np. tortownica, czy w takiej jak keks, wtedy można potrzmyać trochę dłużej).
Ciasto sprawdza się równie dobrze pod postacią muffinek.

Pofałdowana struktura ciasta na zdjęciu poniżej to zasługa dużej zawartości orzechów i czekolady...

23 komentarze:

  1. tylko 5 składników i już mamy takie pyszne ciasto?! w takim razie koniecznie do zapamiętania..:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałeś gorzką czekoladę czy wegańską?
    Rozumiem, że czekoladę, orzechy również rozdrobnić i wymieszać z resztą składników?

    natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość gorzkich czekolad nadaje się dla wegan. Czekoladę można rozdrobnić albo rozpuścić i wlać do ciasta. Orzechy- zależnie od preferencji. Dla mnie im większe kawałki tym lepiej.

      Usuń
  3. Tak wiem, że większość gorzkich czekolad nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Chodziło mi o to po prostu o taką wegańską gdzie kupuje się w sklepach ekologicznych ;) Troszkę źle się wyraziłam, ale dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i w najbliższych dniach na pewno spróbuję upiec to ciasto :)

    pozdrawiam
    natalia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój przepis na babeczki jest podobny, często wykorzystuję go też do wypieku innych ciast. To doskonały przepis na uniwersalne ( w zależności od dodatków), szybkie i smaczne ciasto.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam to ciasto i wyszło mi dość zbite i niskie (aczkolwiek przepyszne), raczej nie było pulchne... Powinno być? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ciasto, wyszło bardzo pyszne :). Ale zbite i mocno lepkie. Też się zastanawiam, czy coś źle zrobiłam czy ono takie właśnie ma być. Może banany powinny być bardziej w kawałkach?
    Dodałam gorzką czekoladę w kawałkach i migdały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy i vampyrei: Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego tak się stało. MOże troszkę więcej proszku do pieczenia albo dodać łyżeczkę sody? Zazwyczaj rozdrabniam banany blenderem, czasami rozgniatam widelcem, więc konsystencja "papki" bananów nie jest kluczowa. Może dłużej w piekarniku?

      Usuń
    2. Zrobiłam jeszcze raz — tym razem w formie babeczek i wyszło puchate :D:D:D. Tak jak radzisz, dodałam więcej proszku. A banany dziabnęłam widelcem.
      Tak to wygląda u mnie, jakby kto ciekaw był: http://veganeria.blogspot.com/2012/02/babeczki-bananowe.html

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis cud, uwielbiam takie :D malo skladnikow, czyli cos z niczego :D na pewno bede probowac w tym tygodniu :D zapraszam rowniez do mnie na bloga, co prawda blog wegetarianski, ale wiele przepisow jest weganska :)

    http://piknikowo.blogspot.com

    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W końcu wypróbowałam przepis :)
    wyszło całkiem niezłe :)

    http://piknikowo.blogspot.com/2012/03/ciasto-bananowe-w-po-godziny-weganskie.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak mało składników ale jest najważniejszy - banany. uwielbiam wszystko co ma dodatek bananów

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto! Kapitalnie współgra z waniliowym mlekiem sojowym jako zakończenie ramadanowego Postu :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszotka, koniecznie muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki prosty przepis, naprawdę każdy może zrobić

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuje! jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej, bo karmie malenkiego alergika. I tak bardzo brakowało mi słodkości, ze zaczynalam juz chodzić po ścianach...

    OdpowiedzUsuń
  15. Szybkie, dobre i zdrowe :D uwielbiam ciasta z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za bananami, ale podejrzewam, że to ciasto mogłoby mi posmakować :-). Tak samo jak ciasto marchewkowe. Za marchewkami również nie przepadam, a ciasto marchewkowe jest naprawdę bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń