"When people ask: why are you vegan, perhaps the question should be: why aren't you?"

wtorek, 5 kwietnia 2011

Tarta czekoladowa z ananasem

Ostatnio znajoma pytała mnie o wegańskie słodycze, odpowiedziałem, że najlepiej upiec coś samemu. I tak oto prosty przepis na tartę z czekoladowym kremem.

Chyba pierwszy raz udało mi się tak dobre ciasto, na szczęście wyjątkowo zapisałem proporcje składników:

- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki syropu waniliowego

Wszystkie składniki dokładnie łączymy i ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie trzeba je rozwałkować do odpowiedniego rozmiaru i starannie umieścić w foremce.
Piec w 190 stopniach około 20 minut, sprawdzając co jakiś czas czy aby się nie przypala.

W tym czasie robimy krem/mus czekoladowy. Taki jak w poprzednim poście:

- puszka mleka kokosowego
- 1 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady (chętnie fair-tradeowej)

Mleko kokosowe dobrze jest potrzymać w lodówce żeby zrobiło się gęste. Łączymy je z rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą. W zależności od ilości czekolady krem będzie bardziej lub mniej gęsty. W lodówce tak czy tak będzie trzymał zwartą konsystencję.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem i dajemy ananasy lub inne owoce, orzechy też będą się świetnie komponować. Myślę, że z malinami byłoby boskie :)


10 komentarzy:

  1. Bez cukru?? Zgadzam się, że z malinami musi być boskie, ale i na to z ananasem cieknie mi ślinka... ;)
    Magda M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba syrop waniliowy jest słodki, co?

    Ostatnio mam fizia na punkcie malin (a do sezonu malinowego jeszcze hektar), więc może zrobię własnie tak!

    Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje, jak to zrobiłeś że tak dobrze wygląda? Ani pokruszona i do tego ślicznie zarumieniona...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda naprawdę niesamowicie. vegelicious ma rację...zero okruchów... jest z ciastoliny? ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. och, coś czuję, że w nadchodzącym wege tygodniu popełnię taką tartę również :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wowww sam to zrobiłeś!! jestem pod wielkim wrażeniem:P w życiu tak ładnego ciasta nie upiekłam:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast syropu waniliowego można użyć syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niezwykle smakowicie i na pewno wypróbuję przepis. a mam pytanie, bo nie spotkałam się do tej pory z syropem waniliowym - co to jest i skąd to wziąć?

    OdpowiedzUsuń
  9. Krem/mus rewelacja, ale ciasto u mnie to niewypał.
    Robię je już 5 raz i nie chce wyglądać tak jak Twoje. HELP
    K.

    OdpowiedzUsuń